W sierpniu polski akcelerator startupów nabył akcje niemieckiej spółki MadeInPoint, twórców innowacyjnego rozwiązania z zakresu pracy w rozszerzonej rzeczywistości - MadeInHolo. Ta inwestycja stanowi nie tylko bardzo ważny krok dla Kogifi Consulting Group, umożliwiający im wejście na rynek niemieckojęzyczny, ale też pozwala ona na rozszerzenie portfolio grupy o kluczowe, bardzo perspektywiczne technologie AR i VR. Dzięki połączeniu wiedzy specjalistów z obu firm, udało się już opracować rozwiązanie przenoszące obiekty do rozszerzonej rzeczywistości w zaledwie dwie godziny.

Firma MadeInPoint GmbH specjalizuje się w usługach konsultingowych dot. platformy SharePoint oraz Office 365. To właśnie niemiecka spółka stoi za stworzeniem marki MadeInHolo – zespołu specjalistów pracujących nad technologiami AR (Augmented Reality - rzeczywistość rozszerzona) oraz VR (Virtual Reality - rzeczywistość wirtualna). W sierpniu, w ramach inwestycji typu cross-border, 30 proc. akcji MadeInPoint trafiło w ręce polskiego akceleratora startupów Kogifi Consulting Group.

Duży potencjał

Krok ten dla obu firm oznacza wymierne korzyści. Transakcja znacznie ułatwi Kogifi pozyskanie nowych klientów na rynkach niemieckojęzycznych oraz umożliwi świadczenie profesjonalnych usług w zakresie konsultingu na platformie SharePoint. MadeInPoint natomiast rozszerzy swoja ofertę o usługi oparte o technologie Adobe, Sitecore oraz Salesforce. Dla Kogifi szczególnie istotne są udziały w rozwiązaniach marki MadeInHolo, która znacznie wyprzedza konkurencyjne firmy w pracy nad AR/VR. Widzimy w technologiach tworzonych w MadeInHolo bardzo duży potencjał, m.in. przy budowaniu systemów wspomagania pracy zdalnej, obsłudze serwisowej, projektowaniu platform SaaS czy nauce na odległość – mówi Tomasz Gibas, prezes Kogifi. Obecnie istniejące rozwiązania oraz przyszłe projekty mają pomóc w dążeniu do głównego celu Kogifi Consulting Group, jakim jest świadczenie usług e-commerce opartych o systemy sztucznej inteligencji.

Z rzeczywistości do AR w 2 godziny

Natychmiastowym efektem inwestycji jest stworzenie wspólnie przez Kogifi i MadeInHolo nowej usługi, polegającej na przenoszeniu elementów ze świata rzeczywistego do świata wirtualnego, opierając się na technice fotogrametrii oraz specjalnych skanerach. Proces został zoptymalizowany do tego stopnia, że przeniesie elementu zajmuje jedynie dwie godziny i kosztuje kilkukrotnie mniej od dotychczas stosowanych na rynku praktyk. - Celem tego projektu jest przyspieszenie sprzedaży produktów naszych partnerów biznesowych dzięki wykorzystaniu atrakcyjnej formy, jaką jest rozszerzona rzeczywistość. Trend sprzedaży SMART-commerce jest obecnie w stałym rozpędzie, ponieważ pozwala na nowy sposób dotarcia do konsumenta. Wypracowanie jego nowych nawyków to szansa, z której już dziś korzystają najbardziej świadomi sprzedawcy - mówi Tomasz Gibas. Dzięki połączonemu zapleczu technologicznemu oraz stale rosnącemu zespołowi projektowemu spodziewamy się być ważną częścią zbliżającej się rewolucji w dziedzinie nauki, zakupów oraz, w szerszej perspektywie, ludzkich interakcji – mówi Marek Czarzbon, prezes MadeInPoint, który obecnie pełni także rolę doradcy Kogifi w zakresie platform AR/VR oraz pracuje nad implementacją pojawiających się trendów na platformach inteligentnego e-commerce.

Kogifi Consulting Group została utworzona jako efekt wieloletniego doświadczenia biznesowego, pracy nad niezliczona liczbą projektów IT, budowania struktur organizacyjnych i tworzenia owocnych relacji z klientami na całym świecie. Celem Kogifi Consulting Group jest przekucie wizjonerskich pomysłów w rzeczywiste projekty. Pracownicy firmy to eksperci w zakresie marketingu cyfrowego, wyspecjalizowani w dostarczaniu konsumentom doświadczenia z zakresu Smart Commerce i Omnichannel, wspieranego przez technologie AI, VR, AR i IoT. Kogifi świadczy usługi konsultingowe, tworzy dedykowane zespoły i pomaga w zwiększeniu sprzedaży zarówno w Polsce, jak i w Europie Środkowo-Wschodniej. Firma pomaga startupom i młodym przedsiębiorstwom komercjalizować ich produkty i usługi, łącząc ich z partnerami biznesowymi na całym świecie. Więcej informacji o firmie znajduje się na https://www.kogifi.com.

Rozszerzona rzeczywistość będzie polską specjalnością (2).JPG

Kogifi - Rozszerzona rzeczywistość będzie polską specjalnością. Kogifi zainwestowało w niemieckiego lidera tej technologii.docx

Sklep internetowy już nie wystarcza. Przyszłość handlu leży w Smart Commerce

W ramach strategii sprzedaży omnichannel, rzeczywiste sklepy coraz częściej tworzą swoje odpowiedniki w sieci. Raporty na temat kondycji e-commerce pokazują jednak, że same w sobie e-sklepy nie gwarantują przypływu klientów i wysokich obrotów, przez co coraz więcej z nich upada. Receptą na sukces jest wykorzystanie możliwości płynących z nowych technologii i implementacja nowego formatu: Smart Commerce.
Uznany startup IamBot pod skrzydłami polskiego akceleratora Kogifi

IamBot jest jednym z najgłośniejszych polskich startupów, który zdążył już zawitać do Doliny Krzemowej, oraz jednym z 50 najlepszych startupów w branży sprzedaży detalicznej według magazynu Insider Trends. Kogifi Consulting Group, znana w Polsce między innymi z projektu pierwszego polskiego asystenta głosowego, ogłosiła właśnie, iż nabyła pakiet inwestorski w projekcie IamBot, włączając go do portfela grupy.
SI będzie polskim towarem eksportowym. Przemysław Maliszewski z Sitecore dołączył właśnie do Kogifi Consulting Group

W lipcu br. do Kogifi,polskiej firmy wyspecjalizowanej w tworzeniu nowych technologii, dołączył były dyrektor sprzedaży na rynek środkowo- i wschodnioeuropejski Sitecore – Przemysław Maliszewski. Jego doświadczenie i kwalifikacje mają pomóc polskiej firmie IT w podboju zagranicznych rynków.
Zbliża się rewolucja w e-commerce. Inteligentni asystenci zmienią rynek

Aktywna obecność na rynku e-commerce to umiejętność ciągłego dostosowywania się do potrzeb konsumentów – pomocne są w tym nowe formuły sprzedaży. Po m-commerce i omnichannel przyszedł czas na kolejną rewolucję, którą do sklepów internetowych wprowadzą asystenci głosowi. Ich upowszechnienie przyczyni się m.in. do tego, że rynek otworzy się na nowe grupy docelowe i zaistnieją na nim branże, które dotychczas stanowiły tylko jego ułamek.