W lipcu br. do Kogifi,polskiej firmy wyspecjalizowanej w tworzeniu nowych technologii, dołączył były dyrektor sprzedaży na rynek środkowo- i wschodnioeuropejski Sitecore – Przemysław Maliszewski. Jego doświadczenie i kwalifikacje mają pomóc polskiej firmie IT w podboju zagranicznych rynków.

Firma Kogifi Konsulting Group (wcześniej Kogifi) znana jest z pracy nad pierwszym polskim asystentem głosowym oraz akceleracji kilku innych startupów z dziedziny sztucznej inteligencji, rozszerzonej i wirtualnej rzeczywistości, a także Internetu Rzeczy. Obecnie firma rozszerzyła swój zakres usług i zajmuje się także aktywnym wsparciem agencji cyfrowych, reklamowych i marketingowych w zakresie dostaw wykwalifikowanych programistów oraz specjalistów wsparcia IT. W związku z tym przedsiębiorstwo chce zintensyfikować eksport swoich produktów i usług na cały region Europy Środkowowschodniej. Pomóc ma w tym Przemysław Maliszewski, który wraz z początkiem lipca objął rolę Senior Executive VP Digital Platforms and Services w Kogifi Consulting Group.
Przemysław Maliszewski posiada dwudziestoletnie doświadczenie w branży nowych technologii oraz ponad 12 lat doświadczenia na stanowiskach zarządczych w polskich i międzynarodowych koncernach, wprowadzających innowacyjne rozwiązania z branży IT głównie dla sektora finansowego. Jest absolwentem Executive MBA Univerisity of Illinois at Urbana-Champaign, Uniwersytetu Warszawskiego i Politechniki Warszawskiej oraz międzynarodowych programów menedżerskich. Przemysław Maliszewski dotychczas pracował w Sitecore jako CEE Sales Director. Od wielu lat, wg niezależnych raportów, Sitecore jest liderem światowego oprogramowania z kategorii Digital Marketing, Context Commerce i Web CMS. Firma posiada ponad 5 000 klientów na rynku globalnym, w tym największych światowych graczy jak choćby P&G, L’Oreal, Easy Jet, Manchester United czy Heineken.

Kogifi Consulting Group została utworzona jako efekt wieloletniego doświadczenia biznesowego, pracy nad niezliczona ilością projektów IT, budowania struktur organizacyjnych i tworzenia owocnych relacji z klientami na całym świecie. Celem Kogifi Consulting Group jest przekucie wizjonerskich pomysłów w rzeczywiste projekty. Pracownicy firmy to eksperci w zakresie marketingu cyfrowego, wyspecjalizowani w dostarczaniu konsumentom doświadczenia z zakresu Smart Commerce i Omnichannel, wspieranego przez technologie AI, VR, AR i IoT. Kogifi świadczy usługi konsultingowe, tworzy dedykowane zespoły i pomaga w zwiększeniu sprzedaży zarówno w Polsce, jak i w Europie Środkowo-Wschodniej. Firma pomaga startupom i młodym przedsiębiorstwom komercjalizować ich produkty i usługi, łącząc ich partnerami na całym świecie.

Przemysław Maliszewski - Senior Executive VP Digital Platforms.jpg

Kogifi - SI będzie polskim towarem eksportowym. Przemysław Maliszewski z Sitecore dołączył właśnie do Kogifi Consulting Group.docx

Sklep internetowy już nie wystarcza. Przyszłość handlu leży w Smart Commerce

W ramach strategii sprzedaży omnichannel, rzeczywiste sklepy coraz częściej tworzą swoje odpowiedniki w sieci. Raporty na temat kondycji e-commerce pokazują jednak, że same w sobie e-sklepy nie gwarantują przypływu klientów i wysokich obrotów, przez co coraz więcej z nich upada. Receptą na sukces jest wykorzystanie możliwości płynących z nowych technologii i implementacja nowego formatu: Smart Commerce.
Rozszerzona rzeczywistość będzie polską specjalnością. Kogifi zainwestowało w niemieckiego lidera tej technologii

W sierpniu polski akcelerator startupów nabył akcje niemieckiej spółki MadeInPoint, twórców innowacyjnego rozwiązania z zakresu pracy w rozszerzonej rzeczywistości - MadeInHolo. Ta inwestycja stanowi nie tylko bardzo ważny krok dla Kogifi Consulting Group, umożliwiający im wejście na rynek niemieckojęzyczny, ale też pozwala ona na rozszerzenie portfolio grupy o kluczowe, bardzo perspektywiczne technologie AR i VR. Dzięki połączeniu wiedzy specjalistów z obu firm, udało się już opracować rozwiązanie przenoszące obiekty do rozszerzonej rzeczywistości w zaledwie dwie godziny.
Uznany startup IamBot pod skrzydłami polskiego akceleratora Kogifi

IamBot jest jednym z najgłośniejszych polskich startupów, który zdążył już zawitać do Doliny Krzemowej, oraz jednym z 50 najlepszych startupów w branży sprzedaży detalicznej według magazynu Insider Trends. Kogifi Consulting Group, znana w Polsce między innymi z projektu pierwszego polskiego asystenta głosowego, ogłosiła właśnie, iż nabyła pakiet inwestorski w projekcie IamBot, włączając go do portfela grupy.
Zbliża się rewolucja w e-commerce. Inteligentni asystenci zmienią rynek

Aktywna obecność na rynku e-commerce to umiejętność ciągłego dostosowywania się do potrzeb konsumentów – pomocne są w tym nowe formuły sprzedaży. Po m-commerce i omnichannel przyszedł czas na kolejną rewolucję, którą do sklepów internetowych wprowadzą asystenci głosowi. Ich upowszechnienie przyczyni się m.in. do tego, że rynek otworzy się na nowe grupy docelowe i zaistnieją na nim branże, które dotychczas stanowiły tylko jego ułamek.