Uznany startup IamBot pod skrzydłami polskiego akceleratora Kogifi

IamBot jest jednym z najgłośniejszych polskich startupów, który zdążył już zawitać do Doliny Krzemowej, oraz jednym z 50 najlepszych startupów w branży sprzedaży detalicznej według magazynu Insider Trends. Kogifi Consulting Group, znana w Polsce między innymi z projektu pierwszego polskiego asystenta głosowego, ogłosiła właśnie, iż nabyła pakiet inwestorski w projekcie IamBot, włączając go do portfela grupy.

IamBot jest botem sprzedażowym, czyli automatycznym sprzedawcą wyposażonym w sztuczną inteligencję, który w konwersacji z klientem samodzielnie prowadzi sprzedaż towarów i usług, rekomenduje nowe zakupy oraz udziela rad odnośnie już zakupionych produktów. Klienci sklepów wykorzystujących technologię IamBot mogą konwersować z nim przez komunikatory Facebook Messenger, WhatsUp, WeChat czy Viber, a także za pomocą asystentów głosowych Google czy Amazona. W uznanie swojej innowacyjności, IamBot został laureatem nagrody (R)TECH Award (przyznawanej przez stowarzyszenie RILA, zrzeszające liderów sprzedaży detalicznej) jako jeden z najbardziej przełomowych startupów 2018 roku.
W lipcu twórcy IamBot nawiązali współpracę z akceleratorem startupów Kogifi. - Niezmiernie cieszymy się z finalizacji tej inwestycji, która doskonale wpisuje się w naszą wizję budowy i wspierania startupów, realizujących ideę smart commerce, czyli inteligentnego handlu - mówi Tomasz Gibas, który niedawno objął stanowisko prezesa Kogifi. - IamBot jest projektem, który wyprzedza swoje czasy i kształtuje przyszłość cyfrowego marketingu. Dzięki niemu możliwe będzie uzupełnienie naszej oferty, w której znajdują się już rozwiązania z zakresu digital marketing, technologie AI i AR oraz startupy, takie jak rodzimy asystent głosowy. Nasza firma pracuje już nad integracją technologii IamBot z wiodącymi na rynku platformami marketingu cyfrowego i e-commerce - dodaje Jakub Koba, dyrektor techniczny i specjalista marketingu cyfrowego grupy Kogifi.
IamBot będzie działał niezależnie obsługując rosnącą grupę klientów o zasięgu globalnym. Paweł Kołacz, prezes IamBot, seryjny startupowiec, projektant wielu rozwiązań wspomagających sprzedaż retail, dołączył także do specjalnej jednostki R&D skupiającej się nad rozwojem i integracją rozwiązań SMART w Kogifi Consulting Group.

Kogifi Consulting Group została utworzona jako efekt wieloletniego doświadczenia biznesowego, pracy nad niezliczona liczbą projektów IT, budowania struktur organizacyjnych i tworzenia owocnych relacji z klientami na całym świecie. Celem Kogifi Consulting Group jest przekucie wizjonerskich pomysłów w rzeczywiste projekty. Pracownicy firmy to eksperci w zakresie marketingu cyfrowego, wyspecjalizowani w dostarczaniu konsumentom doświadczenia z zakresu Smart Commerce i Omnichannel, wspieranego przez technologie AI, VR, AR i IoT. Kogifi świadczy usługi konsultingowe, tworzy dedykowane zespoły i pomaga w zwiększeniu sprzedaży zarówno w Polsce, jak i w Europie Środkowo-Wschodniej. Firma pomaga startupom i młodym przedsiębiorstwom komercjalizować ich produkty i usługi, łącząc ich z partnerami biznesowymi na całym świecie. Więcej informacji o firmie znajduje się na https://www.kogifi.com/

Kogifi - Uznany startup IamBot pod skrzydłami polskiego akceleratora Kogifi.docx

Logo IamBot.png

Sklep internetowy już nie wystarcza. Przyszłość handlu leży w Smart Commerce

W ramach strategii sprzedaży omnichannel, rzeczywiste sklepy coraz częściej tworzą swoje odpowiedniki w sieci. Raporty na temat kondycji e-commerce pokazują jednak, że same w sobie e-sklepy nie gwarantują przypływu klientów i wysokich obrotów, przez co coraz więcej z nich upada. Receptą na sukces jest wykorzystanie możliwości płynących z nowych technologii i implementacja nowego formatu: Smart Commerce.
Rozszerzona rzeczywistość będzie polską specjalnością. Kogifi zainwestowało w niemieckiego lidera tej technologii

W sierpniu polski akcelerator startupów nabył akcje niemieckiej spółki MadeInPoint, twórców innowacyjnego rozwiązania z zakresu pracy w rozszerzonej rzeczywistości - MadeInHolo. Ta inwestycja stanowi nie tylko bardzo ważny krok dla Kogifi Consulting Group, umożliwiający im wejście na rynek niemieckojęzyczny, ale też pozwala ona na rozszerzenie portfolio grupy o kluczowe, bardzo perspektywiczne technologie AR i VR. Dzięki połączeniu wiedzy specjalistów z obu firm, udało się już opracować rozwiązanie przenoszące obiekty do rozszerzonej rzeczywistości w zaledwie dwie godziny.
SI będzie polskim towarem eksportowym. Przemysław Maliszewski z Sitecore dołączył właśnie do Kogifi Consulting Group

W lipcu br. do Kogifi,polskiej firmy wyspecjalizowanej w tworzeniu nowych technologii, dołączył były dyrektor sprzedaży na rynek środkowo- i wschodnioeuropejski Sitecore – Przemysław Maliszewski. Jego doświadczenie i kwalifikacje mają pomóc polskiej firmie IT w podboju zagranicznych rynków.
Zbliża się rewolucja w e-commerce. Inteligentni asystenci zmienią rynek

Aktywna obecność na rynku e-commerce to umiejętność ciągłego dostosowywania się do potrzeb konsumentów – pomocne są w tym nowe formuły sprzedaży. Po m-commerce i omnichannel przyszedł czas na kolejną rewolucję, którą do sklepów internetowych wprowadzą asystenci głosowi. Ich upowszechnienie przyczyni się m.in. do tego, że rynek otworzy się na nowe grupy docelowe i zaistnieją na nim branże, które dotychczas stanowiły tylko jego ułamek.