Degustacja Wina w Ciemności premierowo w Warszawie

W procesie degustacji wina najważniejszą rolę odgrywają trzy zmysły: wzrok, węch i smak. Ocena wizualna wina pozwala określić nie tylko kolor, ale także wiek i pochodzenie trunku. Degustacja Wina w Ciemności przełamuje ten schemat i udowadnia, że spożywanie wina z wyłączeniem zmysłu wzroku zwiększa doznania smakowe oraz pozytywnie wpływa na atmosferę spotkania. Od pierwszych dni sierpnia w restauracji „Borpince” mieszkańcy Warszawy będą mieli okazję skosztować win w niepowtarzalnej scenerii.

Pomysł Degustacji Wina w Ciemności (Wine in the DARK) narodził się po sukcesie znanej na całym świecie Kolacji w Ciemności, która jest częstym wyborem klientów firmy Wyjątkowy Prezent oferującej prezenty w formie niecodziennych doświadczeń. W odpowiedzi na duże zainteresowanie przeżyciem jakim jest spożywaniem posiłków w ciemności, marka wprowadza do swojej oferty nowość – Degustację Wina w Ciemności. Warszawskim lokalem, w którym będzie można skosztować wina w niecodziennej scenerii jest klimatyczna restauracja "Borpince" i klubowiniarnia "La'Bor", słynące z węgierskiego wina i kuchni. Premierowa degustacja odbyła się 2 sierpnia.

Trunek w kieliszku owiany tajemnicą

Degustacja wina składa się z trzech głównych faz: wizualnej, węchowej i smakowej. Ocena wizualna uważana jest przez specjalistów za nieodłączny element, pozwalający określić nie tylko kolor, ale wiek i pochodzenie trunku. Jednak pomysłodawcy Degustacji Wina w Ciemności postanowili wyłamać się z tego schematu i stawiają na zwielokrotnienie doznań smakowych. – Informacje wzrokowe, które zdobywamy, patrząc na znajdujący się w kieliszku napój podświadomie przygotowują nas na pozostałe doznania. My stawiamy na to co jest najważniejsze, czyli smak – mówi Paulina Kozak z firmy Wyjątkowy Prezent, odpowiadającej za projekt Degustacja Wina w Ciemności.

– Widząc wino czerwone przypisujemy do niego poznany już smak, spodziewamy się konkretniejszych doznań niż w przypadku spożywania wina białego. Brak światła wyłącza zmysł wzroku i pozwala wyostrzyć się pozostałym zmysłom, uwolnić od przyzwyczajeń. Dzięki temu możemy poczuć smak i zapach ze spotęgowaną mocą. Podczas Degustacji Wina w Ciemności, w specjalnie przygotowanej sali, każdy gość otrzymuje pięć kieliszków różnego rodzaju wina oraz mini przekąskę, dopasowaną na zasadzie food pairingu do konkretnego charakteru wina. Zarówno przystawka, jak i wino są tajemnicą do momentu, aż goście nie spróbują podanego zestawu – dodaje Paulina Kozak.

Rodzaj wina serwowanego podczas Degustacji w Ciemności jest dobierany przez profesjonalnego someliera. Jest on obecny przez cały czas trwania spotkania, dzięki czemu uczestnicy będą mogli dowiedzieć się więcej o spożywanych trunkach, a także poznać podstawowe zasady degustacyjne.

Winiarnia w sercu Warszawy

Już od początku sierpnia mieszkańcy Warszawy będą mogli za pośrednictwem firmy Wyjątkowy Prezent, uczestniczyć w Degustacji Wina w Ciemności. – Winiarnia i Restauracja „Borpince” zlokalizowana w samym sercu Warszawy posiada w swojej ofercie wina, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym koneserom. Jesteśmy pewni, że Degustacja Wina w Ciemności spotka się z zainteresowaniem, m.in. dlatego, że daje możliwość nowych przeżyć, spróbowania trunków w niecodziennych okolicznościach i spędzenia czasu w wyjątkowy sposób – opowiada Paulina Kozak z firmy Wyjątkowy Prezent.

Wyraziste smaki wina spożywanego w ciemności uruchomią wyobraźnię, za sprawą której każdy będzie mógł odbyć podróż do najpiękniejszych winnic całego świata.

Vouchery na Degustację Wina w Ciemności można nabyć za pośrednictwem strony www.wyjatkowyprezent.pl bądź na stoiskach Wyjątkowego Prezentu w galeriach handlowych.

Wyjątkowy Prezent jest pierwszą i największą w Polsce firmą oferującą prezenty w formie przeżyć. Wśród 2500 upominków, przygotowanych z myślą o klientach indywidualnych oraz biznesowych, znajdują się atrakcje, takie jak lot balonem, egzotyczny masaż, czy jazda Ferrari. Flagowym projektem Wyjątkowego Prezentu jest unikalne, wyostrzające zmysły wydarzenie kulinarne, czyli „Kolacja w Ciemności”. Firma prowadzi sprzedaż prezentów online - poprzez serwis Wyjatkowyprezent.pl oraz w prawie 50 sklepach działających w galeriach handlowych w całej Polsce, jak również w ponad 1800 sklepach partnerskich. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie www.wyjatkowyprezent.pl bądź www.prezentydlabiznesu.pl

Wino w ciemności2.jpg

Wino w ciemności1.jpg

Wino w ciemności3.jpg

Degustacja_wina_w_ciemności_06.08.2018.docx

Stand-up w ciemności zadebiutuje podczas kolacji w Warszawie

Znane na świecie wydarzenie jakim jest „Kolacja w Ciemności” udowadnia, że spożywanie dań bez udziału wzroku nadaje im zupełnie nowego charakteru. Jak się okazuje, w ciemności można degustować także poczucie humoru. Przekonają się o tym goście halloweenowej odsłony event
5 pomysłów na spędzenie Halloween

Nawet jeśli Halloween nie jest typowo polskim zwyczajem, nic nie stoi na przeszkodzie, by podejść do niego z przymrużeniem oka i wykorzystać do zrobienia czegoś ciekawego. Obchodzone 31 października anglosaskie święto kojarzy się najczęściej z upiornie przebranymi dziećm
„Kolacja w Ciemno” w łódzkiej restauracji zwróci uwagę na problemy osób niewidomych

15 października obchodzone jest międzynarodowe święto osób niewidomych i słabowidzących – „Dzień Białej Laski”. Z tej okazji w restauracji Farina Bianco odbędzie się specjalne wydarzenie – „Kolacja w ciemno”, która przybliży jej uczestnikom codzienne wyzwania osób z problemami wzrokowymi. Udział w kolacji potwierdzili przedstawiciele Urzędu Miasta i Kuratorium Oświaty.