Bobby Burger to pierwsza i zarazem największa polska sieć burgerowni. Obecnie w całej Polsce znajdują się 34 lokale marki i jeden punkt sezonowy, działający w oparciu o nowy koncept Bobby Burger Smart Cube. Jednak to nie koniec ekspansji na polskim rynku - w ciągu najbliższych trzech miesięcy sieć powiększy się o kolejne dwa lokale, w Zielonej Górze i Lublinie.

Początki marki Bobby Burger sięgają 2012, kiedy to dwóch znajomych wyruszyło food truckiem na ulice Warszawy. Rok później pojawił się pierwszy lokal marki znajdujący się do dziś w samym centrum stolicy, przy ul. Żurawiej. W ciągu kolejnych sześciu lat Bobby Burger otworzył swoje następne lokale w Warszawie, a także w innych dużych miastach Polski. Dziś to nie tylko pierwsza, ale i największa polska sieć burgerowni, która otworzyła właśnie swój pierwszy punkt sezonowy, działający w mobilnym kontenerze.

– W połowie czerwca otworzyliśmy nasz pierwszy punkt sezonowy, działający w nowym systemie franczyzowym Bobby Burger Smart Cube. Jest to nasza pierwsza i jak na razie jedyna burgerownia działająca w mobilnym kontenerze. Punkt działa w Kołobrzegu – mówi Maciej Sobolewski, Marketing Manager Bobby Burger. – Na chwilę obecną pod marką Bobby Burger funkcjonuje 25 lokali franczyzowych, co pokazuje nam, że zainteresowanie tym modelem współpracy jest bardzo duże. Bobby Burger Smart Cube powstał z myślą o przedsiębiorcach, którzy np. posiadają działkę i chcą rozwijać swój biznes w typowo sezonowych miejscowościach – dodaje Maciej Sobolewski.

Do końca wakacji sieć planuje również otwarcie dwóch nowych lokali. – Do końca wakacji planujemy otwarcie naszych pierwszych lokali w Zielonej Górze i Lublinie, w których poza naszymi flagowymi burgerami 100 proc. wołowina, będzie można znaleźć też kultowe lody Ben&Jerry's czy burgery wegetariańskie – dodaje Maciej Sobolewski. – Z przeprowadzonego przez nas badania dotyczącego preferencji i zwyczajów związanych z wyborem lokali gastronomicznych wiemy, że mieszkańcy dużych miast burgerownie postrzegają w kategoriach modnych miejsc, w których chętnie i często umawiają się ze znajomymi i spędzają w nich czas. Wprowadzenie opcji wegetariańskich do naszego menu ma więc odpowiedzieć m.in. na zagospodarowanie potrzeb całej grupy, czyli nie wykluczać osób preferujących pozycje bezmięsne - mówi Maciej Sobolewski z Bobby Burger.

W ostatnich latach zauważalny jest intensywny rozwój rynku gastronomicznego w Polsce. Jego wartość w porównaniu do roku 2016 wzrosła o ponad 10,5 pp. i w 2017 roku wyniosła blisko 36 mld zł. Poprawia się także sytuacja finansowa Polaków, co wpływa znacząco na zmianę stylu życia. Jedzenie na mieście przestaje być czymś wyjątkowym. – Z badania przeprowadzonego na zlecenie Bobby Burger wynika, że średnia wartość rachunku za jedną wizytę w lokalu gastronomicznym to około 43 zł. Analizując dane rynkowe widoczne jest, że Polacy coraz więcej wydają na jedzenie w lokalach gastronomicznych. W ubiegłym roku było to około 100 zł miesięcznie, czyli więcej niż kiedykolwiek wcześniej – dodaje Maciej Sobolewski. Obrót lokali pod marką Bobby Burger w 2017 roku wyniósł 30 mln zł, w tym roku szacowany to 40 mln zł. Znormalizowana EBITDA spółki Bobby Burger - 1,3 mln zł.

Bobby Burger zapowiada kolejne otwarcia. Do końca wakacji sieć powiększy się o dwa nowe lokale - inf. prasowa .docx

docx | 40 KB

Fot. Kacper Pasicz.png

Jesień w lokalach Bobby Burger. Na klientów czeka nowe menu sezonowe

Bobby Burger to pierwsza i największa polska sieć burgerowni, znana głównie ze swoich flagowych burgerów ze 100 proc. wołowiną. Ostatnio jednak zdobywa popularność również wśród wegetarian, dzięki rosnącej ofercie bezmięsnej. Ogólnopolska działalność sieci nie przeszkadza w kwartalnej zmianie menu. Co trzy miesiące w jej lokalach pojawiają się nowe pozycje sezonowe. Jesienią na klientów sieci czekają burgery Godzilla oraz Alibaba, przygotowane według autorskich pomysłów.
Bobby Burger otworzył pierwszy lokal w Lublinie. To już 37 burgerownia tej sieci

Bobby Burger, największa polska sieć burgerowni okrzyknęła rok 2018 rokiem intensywnej ekspansji. Marka dynamicznie rozwija się w oparciu o system franczyzowy oraz otwarcia lokali własnych. W drugiej połowie sierpnia uruchomiła swój pierwszy lokal w Lublinie, zyskując tym samym 12 lokal własny oraz 37 burgerownię na mapie Polski.
Wege rodzina Bobby Burger: aż 4 burgery z warzywnym kotletem

Bobby Burger to pierwsza i zarazem największa polska sieć burgerowni, której lokale znajdują się w dużych miastach. W jej ofercie poza flagowymi burgerami 100 proc. wołowina znajdziemy także opcje wegetariańskie. Jak zapewnia przedstawiciel marki – jest to odpowiedź na zmieniające się preferencje gastronomiczne Polaków.
Raport: Gastronomiczne preferencje mieszkańców dużych miast

Jedzenie „na mieście” staje się dla Polaków coraz bardziej naturalne i powszechne. Z badania zwyczajów i preferencji związanych z wyborem lokalu gastronomicznego, przeprowadzonego na zlecenie marki Bobby Burger wynika, że mieszkańcy dużych miast posiłki poza domem coraz częściej traktują jako pretekst do spotkania ze znajomymi – tak przyznaje ¾ badanych, a w lokalach spędzają blisko godzinę.