Przełom w terapii dzieci z zaburzeniami funkcji wykonawczych

Coraz więcej dzieci ma kłopoty z koncentracją, kontrolą własnych zachowań i reakcji. Problemy te dotyczą także dzieci ze zdiagnozowanymi m.in. ADHD czy autyzmem. To przekłada się na trudności w nauce i problemy w relacjach społecznych. Pomocna może okazać się innowacyjna terapia pedagogiczna, wykorzystująca podłogę interaktywną. Na czym polega?

Wyniki szkolne dziecka, a następnie jego sukcesy życiowe i zawodowe zależą od poziomu rozwoju funkcji wykonawczych, odpowiedzialnych za to, czy potrafimy w sposób świadomy kierować swoim działaniem zorientowanym na osiągnięcie celu. Okazuje się, że w procesie uczenia się odgrywają one ważniejszą rolę niż poziom inteligencji.

Pierwsze polskie przedszkole z treningiem funkcji wykonawczych

Trening funkcji wykonawczych prowadzi już Przedszkole Integracyjne fundacji Promyk Słońca we Wrocławiu. Zajęcia odbywają się w czteroosobowych grupach. – Przedszkolaki mają dużą motywację do pracy, gdyż trening prowadzony jest na Magicznym Dywanie Funtronic, czyli podłodze interaktywnej z wykorzystaniem multimedialnego programu zawierającego ćwiczenia i zadania w formie gier. Program łączy nowe technologie, które tak przyciągają dzisiejsze młode pokolenie, z aktywnością fizyczną i pracą w grupie – mówi Maciej Mazurkiewicz, Prezes Zarządu firmy Funtronic, producenta Magicznego Dywanu.

Program Stymulowania Rozwoju Funkcji Wykonawczych to nie tylko zabawa, ale także ściśle określona koncepcja pracy z dzieckiem, która koncentruje się na jego zasobach, a nie deficytach. Nauczyciel nie podaje żadnych poleceń, nie podpowiada, co trzeba zrobić. Jest osobą wspierającą. Poprzez odpowiednio zadawane pytania stymuluje dzieci do poszukiwania własnych dróg prowadzących do rozwiązania zadania. Wszystkie proponowane ćwiczenia zakładają współpracę grupy, która współdziała ze sobą. Dzieci same muszą odkryć zasadę, określić cel, krok po kroku ustalić najlepszy sposób, by rozwiązać zadanie.

Dzięki treningowi funkcji wykonawczych dziecko staje się coraz bardziej samodzielne i w coraz większym stopniu wpływa na swoje działania oraz kontroluje to, co robi. Zaczyna być refleksyjne oraz świadome swoich odczuć i planów. Ponadto, praca z wykorzystaniem tego programu pozwala podtrzymywać naturalną ciekawość dziecka, nie hamuje potrzeby ruchu, wspiera rozwój kompetencji społecznych oraz inspiruje do samodzielnego odkrywania świata i siebie.

Terapia dzieci z wyzwaniami rozwojowymi – są już pierwsze efekty!

W zajęciach uczestniczą również dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, m.in. autyzmem, niepełnosprawnością intelektualną, czy nadpobudliwością psychoruchową. Trening funkcji wykonawczych może być bowiem realizowany zarówno w ramach zajęć edukacyjnych stymulujących rozwój, jak i terapeutycznych, korekcyjno-kompensacyjnych czy rewalidacyjnych. Zajęcia o charakterze terapeutycznym poprzedzone są diagnozą. Nauczyciel monitoruje przebieg terapii i jej efekty przy pomocy specjalnych arkuszy.

– U dzieci uczestniczących w zajęciach dostrzegamy poprawę w funkcjonowaniu społecznym, jak i rozwoju poznawczym. Hania z zespołem Downa rozwinęła giętkość poznawczą, uczy się przez naśladownictwo, obserwując innych. Antek ze spektrum autyzmu sam odkrywa zasady i ich przestrzega, uczy się rozumienia i posługiwania się symbolami, a to krok do lepszej komunikacji i relacji społecznych. Piotruś z dużą nadpobudliwością ruchową po kilku miesiącach terapii jest w stanie w odpowiednim momencie zahamować impulsywne reakcje, na przykład poczekać na swoją kolej, podczas gdy wcześniej przeszkadzał kolegom, co było dodatkowym powodem konfliktów – podsumowuje Beata Wacławowicz, pedagog, współautorka programu.

Dzięki rozwojowi neuropsychologii coraz więcej wiemy o mózgu i jego wpływie na zachowanie człowieka, co ułatwia określenie przyczyny trudności dziecka i ma wpływ na dobór metod i narzędzi pracy terapeutycznej – Program Stymulowania Rozwoju Funkcji Wykonawczych to ciekawa propozycja dla każdego przedszkola, szkoły, poradni psychologiczno-pedagogicznej czy ośrodka terapeutycznego, bo pracując tą metodą możemy oddziaływać na źródło problemu a nie tylko radzić sobie z objawami – mówi dr n. med. Adriana Pietraszkiewicz z Centrum Diagnostyczno-Rehabilitacyjnego fundacji Promyk Słońca we Wrocławiu.

Funtronic to polska firma, która rozpoczęła swoją działalność w 2014  roku. Jest producentem i dystrybutorem Magicznego Dywanu –  interaktywnego urządzenia projekcyjnego (podłogi oraz stołu), które  stanowi innowacyjną pomoc dydaktyczną i rehabilitacyjną. Urządzenie  zawiera zestaw multimedialnych ćwiczeń, gier i zabaw ruchowych oraz  aplikacji rewalidacyjnych, przeznaczonych do pracy z dziećmi w wieku  szkolnym i przedszkolnym, a także rehabilitacji dorosłych i seniorów.  Funtronic jest liderem w dostarczaniu takiego rozwiązania zarówno na  rynku polskim, jak i rynkach zagranicznych. Urządzenie można zamówić za  pośrednictwem strony funtronic.eu.

Funkcje_Wykonawcze_2.jpg

Funkcje_Wykonawcze_Magiczny_Dywan.jpg

25_01_nowe_technologie_na_pomoc_dzieciom.docx

Polskie urządzenie wspiera rehabilitację amerykańskiej nastolatki i rewolucjonizuje metody terapii

Magiczny Dywan – opracowana przez polskich twórców interaktywna podłoga udowadnia, że nowoczesna rehabilitacja dzieci może odbywać się poprzez zabawę. Urządzenie pomogło 13-letniej Paige Bourhill, która zetknęła się z nim w ośrodku terapii zajęciowej we Włoszech. Dotychczasowe metody rehabilitacji dziewczynki okazywały się mało skuteczne, przełom nastąpił po zastosowaniu Magicznego Dywanu.
Ośrodek w Lublińcu stawia na nowe technologie

Edukacja i rehabilitacja z wykorzystaniem nowych technologii? W Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Konrada Mańki w Lublińcu już jest to możliwe. Placówka efektywnie wykorzystała środki z rządowego programu „Aktywna Tablica”, dzięki czemu jej podopieczni jako jedyni w regionie mogą uczyć się i rozwijać swoją sprawność za pomocą innowacyjnej podłogi interaktywnej Magiczny Dywan.
Programowanie w polskich szkołach. Czy jesteśmy na to gotowi?

W krótkim czasie reforma systemu edukacji wniosła duże zmiany do polskich szkół. Jedną z głównych modyfikacji jest wprowadzenie nauki programowania już od pierwszej klasy szkoły podstawowej. Jak w nowej rzeczywistości radzą sobie polskie szkoły?
Polska firma technologiczna wspiera reformę ukraińskiego szkolnictwa

Producent interaktywnej podłogi Magiczny Dywan – firma Funtronic dostarczy swoje urządzenia do 116 ukraińskich szkół podstawowych. Wartą 500 tys. euro umowę z Departamentem Edukacji Urzędu Miasta Kijowa podpisał ukraiński partner Funtronica - Vema Kids. Zamówienie jest jednym z elementów reformy systemu edukacji na Ukrainie.